Akelei

Aquilegia – Akelei

Aquilegia oftewel akelei is een winterharde meerjarige plant welke het liefst in de volle zon of in halfschaduw staat. Een goed doorlatende bodem is vereiste, Akelei houdt niet van een te vochtige grond of van een winderige plaats.

Naamgeving Aquilegia

De naam is afgeleid van het Latijnse woord ‘Aquillia’ wat adelaar betekent. Adelaar verwijst naar de vorm van de bloembladen die op de klauwen van de adelaar lijken.

akelei
akelei

Zo kweekt u Akelei

Zaden binnenshuis voorzaaien

Begin met zaaien van februari t/m april in een zaaibakje met goede stek/kweek aarde. Dun zaaien en bedekken met circa 0,5 cm stek/kweek grond. Lichtjes aandrukken en vochtig houden. De zaden het liefst wegzetten in een koele broei- of tuinkas.

Kiemtijd van Akelei bedraagt 3 tot 6 weken. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn (viertal bladeren), verpotten en vervolgens langzaam laten acclimatisere en afharden. Uitplanten met een tussenruimte van circa 30 cm. De bloeitijd is van mei t/m juli in de zomer volgend op het jaar van zaaien.

Akelei is een onregelmatige kiemer. Na het opkomen van enkele zaailingen dus niet direct het zaaibakje leegmaken. Met name na een koude periode of na een lange tijd kunnen er nog steeds zaden ontkiemen.

Zaden in volle grond zaaien

Indien u de Akelei zaden direct in de volle grond wilt zaaien, dan van april t/m juni in een voorbereid zaaibed. Zaaien in regels van 30cm en bedekken met dun laagje grond Licht aandrukken en goed vochtig houden.

Zodra zaailingen groot genoeg zijn (viertal bladeren), uitdunnen tot 5 cm tussenruimte. De kleine Akelei plantjes later uitplanten met een tussenruimte van circa 30 cm. De bloeitijd is van mei t/m juli in de zomer volgend op het jaar van zaaien.

Ziekten en plagen

Akelei heeft weinig last van ziektes en plagen. Meest vervelende is de schade aangericht door slakken.

TIP!
Na de bloei de uitgebloeide stengels verwijderen zodat de plant geen energie verspilt in het vormen van zaaddozen.