Viool

Violen zijn erg populair omdat ze juist bloeien op momenten dat de andere bloeiers het laten afweten. De bloeiperiode begint al in de herst, wordt even onderbroken door de winter, en daarna enthousiast voorgezet in de lente. Juist hierom kunnen violen uitstekend gecombineerd worden met bolgewassen zoals tulpen, hyacinthen en narcissen.

fleurige viooltjes
fleurige viooltjes

Grootbloemige violen hebben een doorsnede van wel 10 cm hebben, maar er zijn ook heel leuke kleinbloemige rassen. Violen die gedurende de bloeiperiode altijd genoeg water hebben kunnen tot wel de tweede helft van juli blijven bloeien. Ze zijn met elke grondsoort tevreden, wie in de lente echter wat goede humusrijke potgrond toevoegt, kan rekenen op mooiere grotere bloemen en een langere bloeitijd. Een lichte standplaats in de zon is wel een noodzakelijk.

Zo kweekt u viooltjes

In het wachtbed zaaien:
Zaai de violen in juli in luchtige humusrijke grond. Maak een ondiepe greppel (ongeveer 1 cm diep), strooi hier het zaad in, vul de greppel met zaaigrond en duw de aarde lichtjes aan. Besproei de grond voorzichtig en houd dit vochtig totdat de viooltjes opkomen, bedek het bed desnoods met wat folie. Nadat de violen zijn opgekomen geeft u ze af en nu water, niet te nat want anders rotten ze vlak bij de grond weg.

Uitdunnen:
Na drie weken haalt u de zwakste exemplaren weg zodat u om de 6-8 cm de sterkste plantjes overhoudt. Geef de jonge viooltjes gedurende de zomer voldoende water zodat de planten in topvorm zijn als ze in de herfst worden uitgeplant.

Verplanten:
In september zijn de plantjes sterk genoeg om verplant te worden naar hun definitieve plek. Plant ze op 15- 20 cm van elkaar.

Verzorging en onderhoud:

Geef de viooltjes vanaf mei regelmatig water en laat ze niet uitdrogen. Dit geldt voor zowel violen die in de vollegrond staan als die in potten en bloembakken. Om langer van de bloei te genieten kunt u de violen in het voorjaar wat bijmesten met meststoffen, gebruik hiervoor bijvoorbeeld dezelfde meststoffen als voor geraniums. Ook het verwijderen van de uitgebloeide bloemetjes bevordert de bloeiperiode van violen aanzienlijk.

kleine paarse viooltjes
kleine paarse viooltjes