Kweekkasjes en zaaibakken

Mogelijkheden en kwaliteit kweekkasjes

Kweekkasjes zijn te verkrijgen in verschillende kwaliteiten en met verschillende mogelijkheden:

  • ventilatie openingen
  • verwarmd / onverwarmd
  • geintegreerde verwarming/ zaadmatjes
  • thermostaat
  • bijpassende zaaibakjes
  • kweekbakjes met/zonder gaatjes

Kwaliteit

De kwaliteit van de kweekkasjes verkrijgbaar in de bouwmarkten laat meestal te wensen over. Vaak gaat de transparante deksel slechts 1-2 zaaiperiodes mee. Wij hebben daarom een sterke voorkeur voor het merk Garland. Dit zijn robuuste kweekbakjes, waarbij de Deluxe serie een ongelooflijk sterke transparante deksel heeft.

Garland GL-G20 Deluxe kweekset
Garland GL-G20 Deluxe kweekset

Ventilatie

De transparante deksel zorgt voor zo min mogelijk schommelingen van de temperatuur, en voor een hoge luchtvochtigheid. Door de hogere temperatuur en hoge luchtvochtigheid, ontstaat al snel schimmel. Goede ventilatie is daarom een noodzaak. Kies voor een kweekkasje met regelbare ventilatieopeningen. Deze deksels zijn bijvoorbeeld voorzien van 1 of meerdere ventilatieopeningen.

Extra hoge deksel

Soms ontkiemen niet alle zaden van een plantensoort tegelijk. Terwijl sommige zaden al volop groeien, blijven andere nog in de startblokken staan. In dat geval is het handig om een kweekkasje te hebben met een extra hoge deksel. Zo kun je nog even wachten met verspenen totdat ook de andere zaden ontkiemt zijn. Pluspunt is dat je hiermee beschadiging aan de andere tere zaailingen voorkomt. Hierboven een afbeelding van een kweekkasje met een extra hoge deksel.

Verwarmde kweekkasjes

Thermostaat

Compleet verwarmde kweekkasjes zijn het meest makkelijk. Geen gerommel met de draden van een matje, maar gewoon 1 stekker in de onderbak. De grotere modellen zijn meestal uitgerust met een thermostaat. Kleinere modellen bevatten vaak een warmte-element, waarbij de bodem temperatuur standaard met zo’n 8 graden opgewarmd. Is dit teveel, dan kun je bijvoorbeeld wat scherp zand tussen de onderbak en het kweekbakje strooien.

Waterdicht – veiligheid

Bij alle verwarmde kweekkasjes van Garland is dit warmte-element verwerkt in een waterdichte onderbak. Omdat de onderbak helemaal waterdicht is, kan hij tevens dienst doen als wateropvang voor de kweekbakjes.

Vensterbank

Uniek zijn de vensterbank modellen, dit zijn smalle maar langwerpig onderbakken. Met name voor mensen met weinig ruimte in huis een ideale oplossing, en zo staan de zaailingen ook nog eens direct voor het raam.

De vensterbank modellen zijn verkrijgbaar als verwarmde uitvoering of met automatische bewatering. Op onderstaande foto een GL-G50, hierop passen of 7 kleine Deluxe kweekkasjes, of 3 medium Deluxe kweekkasjes.

GL-G50 elektrisch verwarmde vensterbank zaaikas
GL-G50 elektrisch verwarmde vensterbank zaaikas