U kunt het beste al in het voorjaar beginnen met het zaaien en planten van klimplanten. Het aantal benodigde planten is afhankelijk van het doel van de begroeiing en de groeisnelheid van de betreffende klimplant. Om bijvoorbeeld een muur van een gemiddeld rijtjeshuis te laten begroeien, zijn één of twee snelgroeiende klimplanten al voldoende. Wilt u een niet doorkijkende heg, dan is er al snel een veelvoud aan planten nodig.
U kunt het beste al in het voorjaar beginnen met het zaaien en planten van klimplanten. Het aantal benodigde planten is afhankelijk van het doel van de begroeiing en de groeisnelheid van de betreffende klimplant. Om bijvoorbeeld een muur van een gemiddeld rijtjeshuis te laten begroeien, zijn één of twee snelgroeiende klimplanten al voldoende. Wilt u een niet doorkijkende heg, dan is er al snel een veelvoud aan planten nodig.
Indien u een klimplant langs de muur wilt planten, houdt dan minimaal 40 cm afstand van de muur. Op deze manier kan de plant meer water krijgen. Het is sowieso verstandig de plant te planten in een gat van circa 40 x 40 cm, met goede gecomposteerde en vochtige aarde. Denk tevens aan de ondersteuning van klimplanten: de manier van ondersteunen verschilt per groep klimplant:
- spreidklimmers
- wortelklimmers
- slingerplanten
- rankende planten
- rankende planten met hechtkussentjes
- eenjarige klimplanten
Spreidklimmers
Spreidklimmers hebben geen hechtorganen maar gebruiken hun lange scheuten voor ondersteuning. Daarom zijn spreidklimmers voornamelijk geschikt voor het laten begroeien van kleine objecten. Help de plant met ondersteunen door de takken door de constructie (pergola/latwerken) te vlechten en/of vast te binden.
Voorbeelden van spreidklimmers:
- Klimroos
- Jasmijn
- Doornloze braam
- Sierbraam
Wortelklimmers
Deze klimplanten houden zich vast aan de ondergrond door middel van zogenaamde hechtwortels. De hechtwortels vullen kleine oneffenheden van de ondergrond op en houden zich op deze manier stevig vast. Hulp bij ondersteuning is over het algemeen niet nodig.
Wortelklimmers zijn:
- Trompetbloem
- Wortelende Kardinaalsmuts
- Klimop (Hedera)
- Klimhortensia
- Schizophragma hydrangeoides
Slingerplanten
Ook slingerplanten hebben geen echt goed ontwikkelde hechtorganen. De scheuten “klimmen” als het ware omhoog door zich om verticale objecten heen te slingeren. Hulp bij ondersteuning is veelal noodzakelijk. Een simpele houten lat of hulpdraad is al voldoende, leg desnoods knopen in de draad om wegglijden te voorkomen.
Omdat slingerplanten alleen de hoogte in willen zijn ze niet geschikt voor begroeiing van grote horizontale oppervlakken. Scheuten die niet goed ondersteund worden en door hun eigen gewicht naar beneden gaan hangen stoppen veelal groeien. Probeer dit te voorkomen omdat veel soorten juist op deze horizontale of hangende zijtakken bloeien!
Als slingerplanten kunt u de volgende planten gebruiken:
- Blauwe regen (wisteria sinensis)
- Klimhortensia (actinidia arguta)
- Kiwi
- Actinidia Kolomikta
- Akebia
- Duitse Pijp (Aristolochia marcrophylla)
- Bougainvillea
- Boomwurger (celastrus orbiculatus)
- Fallopia baldschuanicum
- Kamperfoelie
- Menispermum canadense
- Periploca graeca,
- Periploca sepium
- Schisandra chinensis
- Tripterygium regelii
Rankende planten
Rankende planten vormen speciale organen (ranken) waarmee ze zich aan de ondergrond kunnen vasthouden. De ranken ontstaan door een verandering van de bladeren of takken. Ook voor deze groep geldt echter dat enige ondersteuning noodzakelijk blijft, een kale muur is net teveel gevraagd. Een houten rek, kippengaas of een net is al voldoende.
Klimplanten die tot de rankende groep behoren zijn:
- Ampelopsis aconitifolia
- Ampelopsis megalophylla
- Clematis
- Passiflora
- Smilax hispida
- Vitis riparia
- Druif/wijnstok (vitis vivifera)
Rankende planten met hechtkussentjes
Rankende planten met hechtkussentjes zijn voorzien van gespecialiseerde hechtorganen die de planten aan de ondergrond vasthouden. De ranken vormen aan de einden verdikkingen bedekt met een kleverige massa. Bij contact met een ondergrond kleven deze zich vast en veranderen in platte kussentjes (zuignapjes) waarmee de plant zich vervolgens uitstekend aan een gladde ondergrond kan vasthouden. Deze gewassen hebben geen ondersteunde constructies nodig en stellen geringe eisen aan de ondergrond. Deze groep planten groeit ook in de breedte en is geschikt voor grotere oppervlakken.
Voorbeelden zijn:
- Wilde wingerd (parthenocissus quinquefolia)
- Onbestendige wingerd (Parthenocissus tricuspidata)
Eenjarige klimplanten
Eenjarige klimplanten bereiken vanzelfsprekend niet de omvang van meerjarige klimmers maar hebben andere voordelen. Na het planten bloeien ze snel en zijn dan ook erg geschikt voor potten en bloembakken op balkon of in de tuin. De meeste eenjarige klimplanten zijn slingerende of rankende klimmers.
Eenjarige klimmers zijn:
- Klokwinde (cobaea scandens)
- Echinocystis lobata
- Japanse hop (humulus scandens)
- Dagbloem (Ipomoea Tricolor)
- Pronkerwt (Lathyrus odoratus)
- Pronkboon (Phaseolus coccineus)
- Suzanne met de mooie ogen (Thunbergia atala)
- Oost-Indische kers (Tropeolum Majus)
- Kanariekers (Tropeolum peregrinum)
Zelf klimplanten zaaien?
Clematis zoals Korean Beauty
Klimmende winde (Ipomoea)
Klokwinde (Cobaea Scandens)
Oost-Indische kers (Tropaeolum)
Blauwe regen (Wisteria)
Passibloem (Passiflora)
Reuk- of siererwt (Latherus)
Suzanne met de mooie ogen (Thunbergia)